Lean Canvas Workshop Netwerkcafé Amsterdam

Lean Canvas Workshop
Presentatie Lean Canvas theorie

Samenwerken en in beweging komen

Onlangs een Lean Canvas workshop gegeven voor Netwerkcafé Amsterdam. Het doel van Netwerkcafé Amsterdam was om vijftigplussers die momenteel geen werk hebben kennis te laten maken met de mogelijkheden van het ondernemen. Het was mijn doelstelling om de doelgroep:

 • te inspireren
 • een handige methode en structuur te leren voor het uitwerken en toetsen van een bedrijfsidee
 • om ze hier mee te laten oefenen

De zaal begon al lekker vol te lopen en uiteindelijk hadden we zestig deelnemers bij Post Oost. In een plenaire presentatie heb ik eerst uitgelegd waarom we tegenwoordig op een hele andere manier bedrijfs ideeën uitwerken dan vroeger, hoe we dat dan met het Lean Canvas model doen en wat  je daarvoor nodig hebt. Ik heb dit aan de hand van een voorbeeld verduidelijkt. 

Na de theoretische basis was het natuurlijk tijd om te knallen! Elf groepen gingen bewapend met een leeg Lean Canvas model, een heleboel geeltjes en veel stiften aan het werk. Onder begeleiding van mijzelf en een aantal vrijwilligers werkten de groep allemaal een concreet probleem uit tot een bedrijfsidee. Dit mochten ze vervolgens aan elkaar presenteren om elkaar feedback te geven maar ook om voor een 'investeringsronde' te gaan. Dragons Den werd met monopolie geld nagespeeld en iedereen werd steeds fanatieker.

Fanatieker en enthousiaster. Uiteindelijk hoorde er natuurlijk ook een winnaar bij: de groep die met hun bedrijfsidee en uitwerking het meeste geld hadden opgehaald. Het resultaat?  

 

 • Een super leerzame dag voor iedereen
 • Veel energie
 • Veel positiviteit
 • 60 mensen die willen en niet moeten en hun aanpassingsvermogen vergroot hebben!

Mijn resultaat? Een 8,3 als gemiddeld beoordeling en een smile op mijn gezicht toen ik naar huis reed. Nu het vervolg: 3 sessies waarin we met een aantal deelnemers hun bedrijfsideeën verder gaan uitwerken. To be continued!

Reactie schrijven

Commentaren: 1
 • #1

  Ferdinand (vrijdag, 18 augustus 2017 11:30)

  Geweldig Gerard! ���