De drie 'driving forces' achter de exponentiële verandering van onze wereld

De 3 krachten

 

  1. Moore Computerkracht
  2. Nielsen Internet 
  3.  Metcalf Netwerken

Je kan de toekomst er niet uitlopen, maar de toekomst jou wel..

Eind 2014 ben ik me gaan verdiepen in de digitalisering van onze wereld. Ik werkte destijds bij een verzekeraar en mocht een tijdje meelopen bij het 'online' zusje daarvan. Ik ben toen voor mezelf gaan uitzoeken wat de 'key drivers' achter die digitalisering zijn, om te ‘begrijpen’ wat die verandering die ik zag nou inhoudt. Ik vond er drie:

 

      Moore’s law: de wetmatigheid van exponentiële groei van computerkracht

      Nielsen’s law: de wetmatigheid van exponentiële groei van internet bandbreedte

      Metcalf’s law: de wetmatigheid van exponentiële groei van netwerken en de waarde daarvan

 

De wetmatigheden zelf staan bijna allemaal nog wel eens ter discussie maar tot op de dag van vandaag kloppen de meeste nog wel met de voorspelde wetmatigheid en trendlijnen. Het belangrijkste is dat ze in mijn optiek alle drie met elkaar verbonden en niet los van elkaar te zien zijn. Ze hebben alle drie een exponentiële component en leiden ze alle drie gezamenlijk tot singularity: het moment dat de computer slimmer is dan de gehele mensheid. Alle drie zijn ze er ook verantwoordelijk voor dat de infrastructuur van de wereld verandert en we iconische bedrijven zien wegvallen en nieuwe startups traditionele markten zien disrupteren.

Klinkt dit vaag en snap je er niks van? Een voorbeeld: Airbnb zou niet zo disruptief zijn wanneer er geen smartphones (computerkracht) zouden zijn, we geen 4G netwerk zouden hebben om snel foto's te kunnen laden (bandbreedte) en ze niet in zeer korte tijd een enorm netwerk zouden hebben kunnen opbouwen van verhuurders en huurders (netwerk).

Ik zag vanuit mijn simpele berekeningen dat in 2015 de transformatie naar een 'connected economy' echt zou beginnen. In mijn aantekeningen van destijds (foto header) zie je dit aan de exponentiële steep curve omhoog. Volgens mij zitten we nu nog steeds in de beginfase van een radicale verandering van tijdperken waarin we een wereld gaan creëren die dankzij de technologische innovaties als virtual reality voor nieuwe dimensies gaan zorgen. Nieuwe dimensies die weer tot nieuwe infrastructuren en verdere disruptie zullen leiden.

Om bang van te worden? Natuurlijk niet. Tot het moment van singularity (2035-2045) zijn wij als mens in ieder geval nog aan zet en kunnen we de kansen die deze exponentiële technologische groei met zich meebrengt vertalen in ons voordeel. Daarnaast moeten we met zijn allen ons bewust zijn van de transformatie en goed nadenken over hoe hiermee om te gaan. Om die exponentieel veranderende wereld om ons heen bij te kunnen houden en een manier te vinden hoe je hier mee om moet gaan moet je jezelf kunnen aanpassen. Survival of the fittest, de evolutie theorie. Niet van Darwin, maar van Spencer. Maar daarover later meer. Aangezien ik in ieder geval nog tot 2046 moet werken is het mijn missie om bedrijven te helpen bij het vergroten van hun aanpassingsvermogen. Boodschap: omarm de toekomst! Je kan de toekomst er niet uitlopen maar de toekomst jou wel..


Reactie schrijven

Commentaren: 0